top of page
main_poster_13.jpg

Memoriam Walking Festival

July 08-18 2022, Lefkada 

Περιπατητική Έκθεση

MEMORIAM | ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 

Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην παλιά πόλη της Λευκάδας

Walking Exhibition

MEMORIAM | THE MUSEUM OF MEMORY

Art Installations (in situ) in the old city of Lefkada

Διεθνές Συμπόσιο

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΟΣ

Tέχνη, κοινωνική δράση, προφορική ιστορία

Διαλέξεις | Εργαστήρια

International Symposium

WALKING PRACTICES

Art, social action and oral history

Lectures | Workshops

Διοργάνωση : Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΜΑΚΑ

 

Υπό την Αιγίδα :  Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Υποστήριξη : Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Columbia, Πνευματικό  Κέντρο Λευκάδας, Δήμος Λευκάδας

www.memoriamlefkada.org

Memoriam Walking Festival 

Μια περιπατητική εικαστική έκθεση στο κέντρο της Λευκάδας 

 

Το Memoriam Walking Festival παρουσιάζει στους δημόσιους χώρους της Λευκάδας, ιστορικά δημόσια κτίρια, μουσεία και παραδοσιακά σπίτια  εικαστικά έργα, αφηγήσεις, ηχοτοπία, μουσικές συνθέσεις με θέμα την προφορική ιστορία του νησιού και γενικότερα την έννοια του τόπου.

 

Ειδικότερα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εργαστηρίων των καλλιτεχνικών εγχειρήματων Topos:Lefkada και Memoriam | το Μουσείο της Μνήμης και προσκαλεί τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες σε ένα διαδραστικό περίπατο στην παλιά πόλη της Λευκάδας. 

 

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή ανθρώπων με μεγαλύτερη ή μικρότερη πρότερη καλλιτεχνική εμπειρία κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων  χρόνων. Οι συντονίστριες και οι συμμετέχουσες/ντες προσέγγισαν, με διαφορετικές μεθόδους και εργαλεία - όπως η χαρτογράφηση, η φωτογραφία, ο ήχος, η οπτική αφήγηση, το θέατρο, το περπάτημα - τις έννοιες του τόπου, της μνήμης, της ιστορίας, του σπιτιού. Εμπνευσμένοι από τη Λευκάδα δούλεψαν με ποικίλα εκφραστικά μέσα και θεωρητικές προσεγγίσεις και έφτιαξαν αφηγήσεις, αναπαραστάσεις και αισθητηριακές συνθέσεις με αναφορές στα κοινωνικά, πολιτιστικά και αισθητικά χαρακτηριστικά διαφόρων τόπων και χώρων και τις σχέσεις τους με αυτούς.  

 

Η επιμέλεια της έκθεσης προέκυψε επίσης ως αποτέλεσμα του τελευταίου εργαστηρίου όπου οι συμμετέχουσες πρότειναν τρόπους και τοποθεσίες παρουσίασης των εκθεμάτων και των πληροφοριών, ώστε να βρίσκονται σε διάλογο με την πόλη της Λευκάδας και την καθημερινή δραστηριότητά της. Η παρουσία των έργων στον δημόσιο χώρο, αλλά και σε κάποιους ιδιωτικούς κλειστούς ή ημιυπαίθριους χώρους, προτείνει μια διαδρομή μέσα στην πόλη. Η επιλογή των σημείων-σταθμών της διαδρομής δημιουργεί εννοιολογικές ή συναισθηματικές συνδέσεις μεταξύ των έργων και της χρήσης των χώρων στους οποίους τοποθετούνται. Προσκαλεί έτσι ένα ευρύ, ετερογενές κοινό, που περιλαμβάνει όλες/ους όσες/ους κινούνται εντός του συγκεκριμένου χώρου, να συμμετάσχει στην καλλιτεχνική εμπειρία, έξω από τους αυστηρά ορισμένους χώρους τέχνης. 

 

Άλλωστε την περιήγηση, που είναι απαραίτητη σε αυτή την έκθεση μπορεί να την φανταστεί κανείς σαν μια δραστηριότητα, κατά την οποία μπορεί κανείς “να δει και να σκεφτεί τα τοπία, να αφομοιώσει το καινούργιο στο ήδη γνωστό” (Rebecca Solnit, Wanderlust: A History of Walking, 2000). Οι επισκέπτριες/τες χρειάζεται να διανύσουν μια απόσταση για να βρεθούν από το ένα έργο στο άλλο, την οποία μπορούν να αντιληφθούν ως μια πλούσια κιναισθητική εμπειρία. Ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδρομή, ή φτιάχνοντας δικές τους διαδρομές μέσα στην πόλη, καλούνται να σκεφτούν πιθανές σχέσεις των εκθεμάτων με το περιβάλλον τους και να συμμετάσχουν στις προτεινόμενες δράσεις. Παράλληλα υπάρχει και μια ψηφιακή εκδοχή του περιπάτου, που θα είναι προσβάσιμη ακόμα και σε όσες/ους δεν καταφέρουν να επισκεφθούν τη Λευκάδα. Η ψηφιακή μορφή θα συνεχίσει μελλοντικά και θα είναι ανοιχτή στο κοινό για προτάσεις σχετικά με τον εμπλουτισμό της και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της πόλης της Λευκάδας.

 

To Memoriam Walking Festival ξεκίνησε ως μια σειρά οπτικοακουστικών εργαστηρίων στο πεδίο της ιστορικής και ανθρωπολογικής έρευνας  στις τάξεις της Α’ και Β’ Λυκείου του 1ου Λυκείου Λευκάδας. Στόχος ήταν  να προαχθεί η  γνώση της ιστορίας, της  παράδοσης και της κληρονομιάς της Λευκάδας. Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικολαΐδου Τάνια και Θειακού Κατερίνα

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εργαστηρίων: 

  • Memoriam το Μουσείο της Μνήμης (διοργ: Δάφνη Καλαφάτη)

  • Ο Τόπος σαν Οπτική Αφήγηση (διοργ: Μυρτώ Παπαδοπούλου)

  • Ο Τόπος σαν Μνήμη (διοργ: Δάφνη Καλαφάτη)

  • Ο Τόπος σαν Ήχος (διοργ: Ανδρομάχη Βρακατσέλη)

  • Ο τόπος σαν Σπίτι (διοργ: Φωτεινή Παπαχατζή)

  • Επιτόπου (διοργ: Δήμητρα Κονδυλάτου)


Συμμετέχουν οι:

Μαρία Αγησιλάου, Πλάτων Αδερφόπουλος, Παντελής Αμπουχάνης, Παναγιώτα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνα Αυδίκου, Χρήστος Βήχας, Διονυσία Βλάχου, Ανδρομάχη Βρακατσέλη,Γιώργος Γκαβάγιας, Νικόλαος Ιατράς, Καίτη Κακαβούλη, Πάνος Καλτσάς, Αναστασία Καπρέτσου, Βάσω Καραγκιοζούδη, Θοδωρής Καραμήντζος,  Ιωάννα Κοντού, Μαριλένα Κουτρουμπάνου, Άγγελος Κότσιρας, Αναστασία Λιβιτσάνου, Φλώρα - Χρυσή Μαλλά, Γεωργία Μανταλιά, Ειρήνη - Αφένδρα Μποσινάκη, Μαρίλια Μπουραντά, Κατερίνα Νάκου, Ιωάννα Οικονόμου, Βασίλης Παναγιώτου, Ειρήνη Πανταζή, Αλεξάνδρα Πάντου, Ελένη Πάντου, Αναστάσιος Παπαδάτος, Αγγέλικα Παπαδοπούλου, Εύη Παυλίδου, Γεράσιμος Περδικάρης, Θανάσης Πιλαφάς, Εύη Πολίτη, Ελεονώρα Πούλια, Νατάσα Ρεμούνδου, Ανδρέας Ρομποτής, Βασίλης Σέντζας, Νικολέτα Σιαπέρα, Αναστασία Σκιαδά, Ντομένικο Σούλα, Μαριλένα Σπανουδάκη, Κωνσταντίνος Σταματέλος, Δέσποινα Σταματέλλου, Γιάννης Τσέπος, Νίκος Φερεντίνος, Λέων Φραγκούλης, Κωνσταντίνος Ψαθάς.

symposium_poster_8.jpg

International Symposium

Sunday, July 10 2022, Lefkada 

International Symposium

WALKING PRACTICES

Art, social action and oral history

Lectures | Workshops

 

Location:

Cultural Center of Lefkada

 

Symposium Chair:

Andromachi Vrakatseli, Department of Applied and Fine Arts, University of Western Macedonia

 

The symposium is organized by:

Memoriam Walking Festival 

Project team Kalafati Daphnie, Kondylatou Dimitra, Papachatzi Photini, Vrakatseli Andromachi

With the support of:

Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative (SNFPHI)  at Columbia University, Cultural Center of Lefkada, Municipality of Lefkada

The symposium will be held in English and the soundwalk in Greek.Participation is free

Συγχρόνως πραγματοποιείται το Διεθνές Συμπόσιο «Πρακτικές του περπατήματος: Tέχνη, κοινωνικές δράσεις, προφορική ιστορία». Βασικές πτυχές του περπατήματος ως πολιτισμική πρακτική θα αναλυθούν στο συμπόσιο με θέματα όπως η εξέλιξη του περπατήματος με οπτικά μέσα, η χρήση μέσων επικοινωνίας δι’ εντοπισμού, η σχέση τέχνης και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στον αστικό χώρο, η περιπατητική συνέντευξη σε σχέση με τα ηχοτοπία και την προφορική ιστορία, τέχνη και περπάτημα, γραφή και σκέψη.

 

To  Memoriam Walking Festival  πραγματοποιείται με την υποστήριξη και σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο  Πανεπιστήμιο Columbia.

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν το 2020-21 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Το εργαστήριο Ο Τόπος σαν Ήχος πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Πολυμέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και με τη συμμετοχή φοιτητών των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθ. Αναστασία Γεωργάκη), Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (επ. καθ. Αγγελική Γαζή), Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (αν. καθ. Νίκος Μπουμπάρης), Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (επ. καθ. Γιάννης Χρηστίδης) και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το εργαστήριο Ο Τόπος σα Σπίτι πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών της φωτογραφικής ομάδας Λευκάδας, ΦΩΤΟ.κύτταρο.

 

Την έκθεση επιμελήθηκε η ομάδα  έργου του Memoriam Topos (Δάφνη Καλαφάτη, Ανδρομάχη Βρακατσέλη, Δήμητρα Κονδυλάτου, Φωτεινή Παπαχατζή) σε συνεργασία και συνομιλία με τις Διονυσία Βλάχου και Καίτη Κακαβούλη.

mwf-map-cover-draft.jpg

Walking Festival Map

bottom of page