ΒΑΡΔΑΝΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΜΑΡΙΛΙΑ
ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΛΑΤΩΝ ΑΔΕΡΦΟΠΟΥΛΟΣ
Η περιοχή έρευνας οριοθετείται από την γωνία 8ης Μεραρχίας και Στράτου, περιλαμβάνει όλη την έκταση της Πόλης όπου βρίσκονται τα σημερινά Δικαστήρια (πρώην φυλακές), το Πνευματικό Κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Λευκάδιου Χερν, περιλαμβάνει την Πλατεία Ζαμπελίου και το σημερινό κτίριο του ΟΤΕ, ενώ επεκτείνεται στην συνοικία του Πουλιού, με τα ιστορικά της σοκάκια και σπίτια.
-
Η γειτονιά του Πουλιού ήταν μια από τις πρώτες γειτονιές της Αγίας Μαύρας, όπου αρχικά είχαν εγκατασταθεί οι περισσότεροι ψαράδες, εξαιτίας της τοποθεσίας της δίπλα στο Iβάρι (λιμνοθάλασσα).
-
Στην ίδια περιοχή σήμερα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα αρχοντικά της Λευκάδας, όπως αυτό της οικογένειας Μαμαλούκα, στο οποίο σήμερα στεγάζεται η καφετέρια Χάρτες. Αρχικά η ιδιοκτησία του σπιτιού άνηκε στην οικογένεια Κόνταρη και η ανοικοδόμηση του πιθανολογείται την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα.
-
Άλλο σημαντικό ορόσημο της περιοχής είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας των Ξένων. Οικοδομήθηκε αρχικά το 1718. Το προσωνύμιο «των ξένων», το οποίο απαντάται σε εκκλησίες σε όλα τα Επτάνησα, οφείλεται στο ότι πολλοί κάτοικοι της Λευκάδας της εποχής, κατάγονταν από άλλα μέρη και έτσι αυτή ήταν η ενορία τους.
-
Εξαιρετικής ιστορικής σημασίας είναι η πλατεία Ζαμπελίου. Ο Ιωάννης Ζαμπέλιος ήταν επιφανής λόγιος και ο πρώτος δραματουργός της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ενεργό μέλος της Φιλικής Εταιρίας, διετέλεσε εισαγγελέας της Πολιτείας των Ιονίων Νήσων και συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους. Στην πλατεία του Ζαμπελίου παλιότερα υπήρχε εξάγωνο αναψυκτήριο το οποίο πλαισίωναν ψηλοί ευκάλυπτοι. Ακριβώς απέναντι από την πλατεία, όπου σήμερα βρίσκεται το αρχειοφυλάκιο Λευκάδας, ήταν το κτήριο των Δικαστηρίων κατά το 1830.
-
Στην παραλία της συνοικίας του Πουλιού, ανάμεσα σε μικρές ψαρόβαρκες υποδείγματα της παραδοσιακής ναυπηγικής, βρίσκεται σήμερα και η Βάρκα της Νέας Χορωδίας, μια από τις βάρκες που συμμετέχουν στην γιορτή της Βαρκαρόλας, ένα από τα παλιότερα έθιμα της Πόλης της Λευκάδας που χρονολογείται από την εποχή των Ενετών. Ο παραλιακός δρόμος της Παραλίας της Συνοικίας του Πουλιού λέγεται οδός Άγγελου Σικελιανού.